Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για να προστατέψει τη περιουσία του?
Κατ αρχήν, όποιος χρωστάει (και χρωστάει πολλά), δεν έχει να χάσει και πολλά, οπότε δεν έχει να φοβηθεί και τίποτα…Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι νοικοκυραίοι, όλοι αυτοί που φρόντισαν να μην έχουν εικόνα ανάλογη των δημοσιονομικών της Ελλάδας…
Αναφορικά με όποιον έχει ακίνητη περιουσία το θέμα δε παίρνει και πολύ ανάλυση γιατί α) με τα σημερινά δεδομένα (τόσο τα φορολογικά όσο και τα της αγοράς), το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο και επομένως δύσκολα μπορεί κανείς να πουλήσει ένα ακίνητο χωρίς να το σκοτώσει, β) το ακίνητο δε μπορεί να το πάρει κανείς και να το πάει στην Ελβετία και γ) δε μπορεί να το πάρει και να το βάλει σε τραπεζική θυρίδα… Οπότε δε θα το αναλύσω περαιτέρω.
Μόνη αναφορά που θα κάνω, είναι στο κίνδυνο που ελλοχεύει από τις δραστικές περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτοί είναι όλοι φορτωμένοι με στεγαστικά δάνεια. Οι άνθρωποι δηλαδή κάνανε τα κουμάντα τους και με βάση το εισόδημά τους πήραν στεγαστικά δάνεια, με δόση που με τα μέχρι εχθές δεδομένα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν… Αν τώρα λόγω των περικοπών δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τη δόση, ή αν οι περικοπές γίνουν στο μέλλον δραστικότερες (υπάρξουν νέες περικοπές), ή αν πραγματοποιηθεί το εφιαλτικό σενάριο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ το οποίο σχεδόν πάντοτε επιβάλλει συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, δηλαδή απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων (στη Ρουμανία επέβαλε 135.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!!!), τότε γίνεται αντιληπτό ότι χιλιάδες από αυτά τα στεγαστικά δάνεια, θα πάψουν εξυπηρετούνται… Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα (αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση-τι είδους ρύθμιση όμως θα μπορούσε να υπάρξει πλην της αναστολής των πλειστηριασμών για βραχύ χρονικό διάστημα?), ότι θα καταγγελθούν οι συμβάσεις χιλιάδων στεγαστικών δανείων και τα σπίτια θα βγουν στο σφυρί. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε δυσθεώρητη ανισορροπία της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση. Η πρόσφορα ακινήτων θα φτάσει στα ύψη, τη στιγμή που η ζήτηση είναι ήδη ανύπαρκτη… Αν αυτό συμβεί, τότε βάσει του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης θα οδηγήσει στην κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων, λόγω ακριβώς της υπερπροσφορας και ταυτόχρονα της ανύπαρκτης ζήτησης. Στις ΗΠΑ, ένα ανάλογο σενάριο -που όμως πραγματοποιήθηκε-, οδήγησε στη κατάρρευση της κτηματαγοράς δηλ. στην κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων και στο κανόνι τραπεζών που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους τοξικά στεγαστικά δάνεια (τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από ακίνητα), με αποκορύφωμα, το ΚΑΝΟΝΙ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ της Λιμαν Μπραδερς , με τα γνωστά αποτελέσματα…
Κινητά
Εδώ ενδιαφέρουν οι καταθέσεις…
Η τύχη των καταθέσεων θα είναι ανάλογη με τη πορεία που θα πάρουν τα πράματα… Κανείς δε μπορεί να ξέρει σήμερα τι θα συμβεί (ούτε καν να πιθανολογήσει μπορεί)… Ακόμη και αν κάποιος ήταν νομπελίστας οικονομολόγος, για να πιθανολογήσει με σχετική ακρίβεια που μπορεί το πράμα να πάει, θα έπρεπε να συνομιλεί τακτικά και ειλικρινώς με Μερκελ (Γερμανία), Σαρκο (Γαλλία), Τρισε (ΕΚΤ), Μπραουν (Ηνωμένο Βασίλειο), Ομπαμα (ΗΠΑ) και στη χάση και στη φέξη με το Παπανδρέου…
Αν πραγματοποιηθεί το καλό το σενάριο, δηλ. το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας να πάει καλά, τότε μέσα σε ένα οκτάμηνο είναι πιθανό να δούμε τις αγορές να πείθονται και τα σπρεντς να αποκλιμακώνονται σε επίπεδα λογικά (200 έως 250 μ.β)… Οπότε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα είναι τότε ασφαλές… Σε αυτή τη περίπτωση οι καταθέσεις σε ευρω δε πρόκειται μάλλον να κινδυνεύσουν…
Αν το σενάριο είναι κακό , το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο κακό μπορεί να είναι… Ας πούμε ότι κακό είναι το σενάριο να πάμε στο ΔΝΤ, να πάρει το ΔΝΤ δυο - τρία υπουργεία (για καμιά δεκαριά χρόνια), να νοικοκυρέψει τα δημοσιοοικονομικά μας (στη πλειονότητα των περιπτώσεων το καταφέρνει), να επιβάλλει σκληρά μέτρα και με ανείπωτες θυσίες του ελληνικού λαού να παραμείνουμε στο ευρώ… Το πολύ κακό σενάριο είναι να γίνει της Αργεντινής, δηλαδή παρά τη προσφυγή στο ΔΝΤ να χρεοκοπήσουμε. Να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με τον Εκονομιστ για να αποφύγει η Ελλάδα οριστικά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας θέλει άμεσα 47 δις ευρω, ενώ τυχόν προσφυγή μας στο ΔΝΤ μας εξασφαλίζει κατ αρχήν μόνο 10… Όσων δε αφορά τα διμερή δάνεια από τους ευρωπαίους, ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει η Σιδηρά –πλέον- Γερμανία…
Αν λοιπόν υποτεθεί ότι η Ελλάδα βαράει κανόνι τότε υπάγεται σε διαδικασία αναγκαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους της και αναπόφευκτα επιστρέφει στη δραχμή (ή στην ευρω-δραχμή που είναι λίγο πολύ το ίδιο, μόνο που χρυσώνεται το χάπι)… Πολύ κακό επίσης σενάριο είναι -είτε μας «στηρίξει» η ΕΕ, είτε το ΔΝΤ, είτε και οι δυο , είτε κανένας-, εβρισκόμενοι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να γυρίσουμε από μόνοι μας στη δραχμή ώστε κάνοντας χρήση του εργαλείου της υποτίμησης, να αποφύγουμε ή να απομακρύνουμε (όσο γίνεται), τη διαφαινόμενη χρεοκοπία… Το κρίσιμο στη περίπτωση επιστροφής στη δραχμή ερώτημα, είναι αν θα δραχμοποιηθεί ολόκληρο το σύστημα (μαζί δηλαδή και οι καταθέσεις σε ευρω) ή αν οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε μορφή συναλλάγματος (ευρω)… Σύμφωνα με αναλυτές το τελευταίο είναι δύσκολο….
Στο πολύ κακό σενάριο (της χρεοκοπίας), η Ελλάδα θα υπαχθεί σε διαδικασία αναγκαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους της. Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι οι δανειστές της χώρας δεν ικανοποιούνται στο σύνολο αλλά ικανοποιούνται σύμμετρα (περίπου όπως συμβαίνει με την πτώχευση μιας εμπορικής επιχείρησης). Αυτό συνεπάγεται ότι όποιος κατέχει τοξικά ελληνικά ομόλογα αξίας π.χ 100 ευρω, θα πάρει πίσω τα 40… Στην περίπτωση της Αργεντινής για κάθε 100 δολάρια το δημόσιο επέστρεψε στους δανειστές του τα 30! Όποιος λοιπόν κατέχει τοξικά ελληνικά ομόλογα (ελληνικές και ξένες τράπεζες), θα γράψει στους ισολογισμούς του τεράστιες ζημιές. Το αν θα πτωχεύσει ή όχι, εξαρτάται από το βαθμό της έκθεσής του στα ελληνικά τοξικά ομόλογα (αν π.χ μια τράπεζα ελληνική ή ξένη έχει μεγάλη έκθεση σε ελληνικά τοξικά ομόλογα, θα γίνει της Λιμαν Μπραδερς).
Να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών της Ελλάδας με αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της, ενεργοποιείται αμέσως διάταξη νόμου βάσει της οποίας δεσμεύονται οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η δέσμευση έχει εδώ την έννοια της απαγόρευσης ανάληψης ποσού πάνω από το όριο που η διάταξη θα ορίζει. Θα επιτρέπεται δηλαδή ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό ποσού που θα οριστεί στα 150-200 ευρω ημερησίως (ίσα δηλαδή για να ζεις). Η προνόηση αυτή γίνεται για να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και έκνομης αναδιανομής του πλούτου λόγω της οικονομικής ένδειας που θα επικρατεί , π.χ να μη πληρώνονται οι συντάξεις και ο συνταξιούχος για να φάει, να αναγκάζεται πουλήσει το σπίτι του για 10.000 ευρω το οποίο θα σπεύσει να αγοράσει αυτός που στη τράπεζα θα έχει λογαριασμό ύψους 50.000 ευρω.
Μια τέτοια κατάσταση, δεν θα μπορούσε βεβαίως παρά να οδηγήσει σε αναγκαστική οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρω. Ειδάλλως δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε μισθοί ούτε συντάξεις, μιας και ο Χολαργός δε μπορεί να τυπώσει ευρω… Γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις -έτσι για το θεαθήναι- ένα δημοψήφισμα εξπρές, με το δίλημμα ΟΧΙ στο ευρω (για να μπορέσουμε να σας δώσουμε μισθούς και συντάξεις) ή ΝΑΙ στο ευρω (αλλά δε μπορούμε να σας πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις)… Σύσσωμος ο ελληνικός λαός λέει σε ποσοστό 97% -που παραπέμπει σε αποτέλεσμα δημοψηφίσματος Αχμαντινετζάντ-, ΟΧΙ στο ευρω και ο Χολαργός παίρνει φωτιά. Τυπώνονται δραχμές ή μπορεί, -έτσι για να μείνει το Όνειρο ζωντανό ρε αδερφέ- , να τυπώνει ευρω-δραχμές !!! Το νέο νόμισμα, με το καλημέρα θα βγει υποτιμημένο σε σχέση με το ευρω κατά 40% (για πλάκα)!!! Εκεί, όποιος έχει καταθέσεις σε ευρω και αυτές αποφασιστεί να δραχμοποιηθούν, έχασε με το καλημέρα το 40% του ποσού της κατάθεσης … Ο πληθωρισμός θα τρέχει με 30% και πάει (κ)λέγοντας…Ο λαός θα ζητήσει «αίμα» , θα στηθούν δίκες εξπρές για να πάνε καμία δεκαριά υπαίτιοι μέσα, τα φωτα μετά θα σβήνουν και θα μείνει η σκληρή πραγματικότητα… Το απόλυτο σκότος…
Θα τεθούν αμέσως συναλλαγματικοί περιορισμοί (για την προστασία της δραχμής), πράγμα που σημαίνει, ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο, θα γίνει απαγορευτικό. Εισαγόμενα από το εξωτερικό προϊόντα που αυτή τη στιγμή κουτσά- στραβά θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης, θα μπορούν να τα αγοράζουν (και να μη γερνάνε μαζί τους), μόνο οι πολύ πλούσιοι!!! Και αυτό γιατί οι τιμές τους θα γίνουν απαγορευτικές, λόγω του ότι θα πωλούνται σε ευρω αλλά εμείς θα τα αγοράζουμε με δραχμή , η οποία θα διολισθαίνει σε σχέση με το ευρω καθημερινά… Θα επιστρέψουμε έτσι στο δόγμα της κατάντιας και της μιζέριας των 80 ες, που οι παλιότεροι με αποστροφή θυμούνται… Στην καμπάνια στήριξης των ελληνικών προϊόντων με σύνθημα «ο επιμένων ελλη-νικά»!!! Η ζωή μας όπως την ξέρουμε σήμερα (ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο και με κόστος 100 ευρω πεταγόμαστε για καφεδάκι στο Λονδίνο και το βράδυ πάλι πίσω), θα είναι μια παλιά καλή ανάμνηση….
Αν λοιπόν πραγματοποιηθεί το ακραίο αυτό σενάριο (ποιος με βεβαιότητα μπορεί σήμερα να το αποκλείσει κατηγορηματικά?), τότε τα πράγματα είναι σκούρα… Γίνεται αντιληπτό, ότι τα λεφτά (σε ευρω) δεν θα είναι και πολύ ασφαλή στην Ελλάδα… Τα περί θυρίδων είναι βεβαίως γελοιότητες (πως άραγε θα μπορείς εμφανίσεις είκοσι χιλιάρικα σε ευρω αν υποθέσουμε ότι τίθενται συναλλαγματικοί περιορισμοί για τη προστασία της δραχμής?). Γελοιότητες επίσης είναι τα περί μπαούλου στο πατάρι (οι μισοί διαρρήκτες μπουκάρουν με τρελά άγριες διαθέσεις με αποκλειστική στοχευση τα λεφτά της κατάθεσης στο πατάρι)… Η τρίτη επιλογή είναι η μεταφορά της κατάθεσης στο εξωτερικό ή πιο ορθά, η φυγάδευση της όπως φάνηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Η επιλογή αυτή συνεπάγεται πέραν των άλλων, εμπλοκή δεύτερης -πλην της ελληνικής- έννομης τάξης (π.χ Ελβετικής) και ως εκ τούτου, για όποιον το αποφασίσει, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευτεί οπωσδήποτε δικηγόρο, γιατί υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που χρήζουν εμπεριστατωμένης αποσαφήνισης. Η τέταρτη και τελευταία λύση είναι να τα αφήσεις εκεί που κάθονται (στις ελληνικές δηλ. τράπεζες), με το σκεπτικό ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά και καλά να μη πάνε, ακούγεται δύσκολο μια χώρα της ευρωζωνης να αφεθεί να βαρέσει κανόνι…
Εγώ δεν θα εκφράσω βεβαίως γνώμη υπέρ το α , το βου , του γου ή το δου. Εξάλλου είμαι ο τελευταίος που έχει τις ειδικές γνώσεις να το κάνει. Εδώ γράφω τους προβληματισμούς μου ως απλός πολίτης. Επειδή όμως τυγχάνω δικηγόρος και μιας και λέγεται ότι ο δικηγόρος ξέρει λίγο πολύ απ’ όλα (και αν ξέρει και λίγα νομικά ακόμα καλύτερα), για το λόγο αυτό επιχειρώ μια όσο το δυνατόν ευρύτερη παρουσίαση των σημερινών δεδομένων. Δε μπορώ όμως και δε δικαιούμαι να δώσω –με όρους οικονομικούς- κατεύθυνση… Μπορώ όμως και δικαιούμαι να δώσω κατεύθυνση με όρους εμπειρικούς και με όρους «κοινής λογικής» (που αποτελεί βασική αρχή του δικαίου). Προκειμένου λοιπόν ο πολίτης να αποφασίσει, ένα πράγμα πρέπει να κάνει και ένα να αποφύγει.
Απαγορεύεται και μάλιστα δια ρόπαλου να λάβει την όποια απόφαση αντλώντας «γνώση» και «πληροφόρηση» από τα ελληνικά ΜΜΕ. Τα όσα από τα ΜΜΕ κοινολογούνται στο λαό υπό τη μορφή ειδήσεων και «πληροφόρησης», αποτελούν το προϊόν του συσχετισμού των δυνάμεων της εγχώριας διαπλοκής που αποσκοπεί πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συστήματος, που -με το αζημίωτο- τα ΜΜΕ συντηρούν. Ο πολίτης δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει το βρώμικο 99, όταν τα ΜΜΕ οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη Γενοκτονία του 99… Στο σφαγείο της Σοφοκλέους… Στο έγκλημα που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Όποιος έζησε τα γεγονότα εκείνα από κοντά (αγόραζε δυο και τρεις «οικονομικές» εφημερίδες την ημέρα για να «ενημερωθεί» σε ποιο κωλόχαρτο θα παίξει τα λεφτά του), βίωσε για τα καλά στο πετσί του τον εγκληματικό ρόλο που τα ΜΜΕ έπαιξαν στη Γενοκτονία του 99.
Κατά την άποψή μου, τα ΜΜΕ έχουν αποδοθεί στις μέρες μας, σε έναν υπέρ πάντων αγώνα με δυο στόχους: Ο πρώτος είναι να πειστεί ο ελληνικός λαός για την αναγκαιότητα στήριξης των μέτρων με απώτερο όμως σκοπό, όχι τη διάσωση αυτής κάθε αυτής της οικονομίας, αλλά τη διάσωση του διεφθαρμένου πολιτικο-οικονομικού συστήματος το οποίο ξέρουν ότι θα καταρρεύσει αν κάτι πάει στραβά. Ο Ελληνικός όμως Λαός είναι για άλλη μια φορά πολύ σοβαρός… Δείχνει ότι τους περιμένει υπομονετικά στη γωνία… Με το δάχτυλο στη σκανδάλη… Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε ένα ευρω δεν έχει μπει στο ταμείο αλληλεγγύης για το ελληνικό χρέος - θυμίζω ότι το ταμείο αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Ηλείας πλημμύρισε από χρήμα, συγκεντρώνοντας από τον απανταχού Ελληνισμό (πλούσιους και φτωχούς) ποσό ρεκόρ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρω, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες …
Ο δεύτερος στόχος των ΜΜΕ είναι η παραμονή άλλως μη απόσυρση (σε θυρίδες , μπαούλα και στο εξωτερικό), των καταθέσεων που τα φυσικά και νομικά πρόσωπα διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πουθενά αλλού, παρά μόνο από την ΕΚΤ (για όσο ο Τρισε συνεχίσει να δέχεται –κατ εξαίρεση του κανόνα, δηλαδή κατά παραβίαση του καταστατικού που διέπει τη λειτουργία της ΕΚΤ- τα υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα)… Είναι επομένως στην παρούσα συγκυρία πολύτιμες οι καταθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες…
Θα μου πεις τώρα: Από πού εγώ ο μικρός , ο σεμνός κι ο ταπεινός πολίτης μπορώ να έχω μια ένδειξη για το που πάει τα πράμα? Από πού μπορώ να λάβω πληροφόρηση ώστε να ξέρω τι να κάνω?????
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Την έχεις μπροστά στα μάτια σου.
ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΡΕΝΤΣ (ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ) ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΣΙ ΝΤΙ ΕΣ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΘΕΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ). ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΜΑ… ΣΕ ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Τ ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ.
Θα μου πεις τώρα , ότι αυτά τα ανεβάζουν τεχνηέντως οι κερδοσκόποι που μισούν την Ελλαδίτσα μας και πάνε να τη καταστρέψουν!!!… Λάθος. Οι ξένοι δεν έχουν τίποτα μαζί μας. Όπως δεν είχαν πρόβλημα και τόσα χρόνια που μας δάνειζαν φτηνά. Απλά στη παρούσα στιγμή, η ασφάλιση της Ελλάδας έναντι της πιθανότητας χρεοκοπίας της στοιχίζει ακριβά, γιατί ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει είναι αντικειμενικά μεγάλος…
Τι σημαίνει «αντικειμενικός κίνδυνος»:
Όταν εσύ πάρεις σβάρνα όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να ασφαλίσεις το αμάξι σου, θα βρεις τιμές που κυμαίνονται π.χ από 300 έως 320 ευρω. Ούτε ένα ευρω παραπάνω και σίγουρα ούτε ένα σεντ παρακάτω… Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο ασφάλιστρο των 300 ευρω, είναι αποδεδειγμένα εύλογο και δίκαιο και διαμορφώνεται σε αυτό το ύψος, αφού προηγουμένως έχουν ληφθεί υπόψη (με ειδικά μαθηματικά μοντέλα) όλες οι παράμετροι του ασφαλισμένου κινδύνου. Αν η Ελλάδα ήταν οδηγός αυτοκινήτου, θα ασφαλιζόταν ως νέα και άπειρη οδηγός (και μάλιστα ως επικίνδυνη αφού αποδεδειγμένα οδηγεί συνεχώς μεθυσμένη), με το υψηλότερο μπόνους μαλους της αγοράς, λόγω των πολλών -και μάλιστα θανατηφόρων- ατυχημάτων που έχει στο ενεργητικό της με υπαιτιότητά της προκαλέσει… Αυτή την οδηγό καμία ασφαλιστική εταιρία δεν τη θέλει για ασφαλισμένη. Είτε θα της πει δε σε ασφαλίζω καθόλου, είτε αν δεχτεί να την ασφαλίσει, θα την ασφαλίσει με το τριπλάσιο ασφάλιστρο σε σχέση με τον καλό και προσεκτικό οδηγό (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία)…
Συνάγεται από αυτά , ότι τόσο τα σπρεντς όσο και τα ΣΙ ΝΤΙ ΕΣ , είναι και δίκαια και εύλογα… Επομένως τα σπρεντς της τάξης των 340 μ.β που δανείζεται σήμερα η Ελλάδα, είναι και δίκαια και εύλογα. Διαμορφώνονται δε σε αυτό το ύψος, αφού προηγουμένως έχουν ληφθεί υπόψη (με ειδικά μαθηματικά μοντέλα) όλες οι παράμετροι του ελληνικού κινδύνου (η Ελλάδα χρωστάει σήμερα 300 δις ευρώ, ενώ η Αργεντινή όταν το 2001 βάρεσε κανόνι χρωστούσε 51 δις και η Ρωσία που φούνταρε το 98, χρωστούσε 57!!!). Ίσως , κατά πολύ μικρό –όμως- ποσοστό, τα σημερινά σπρεντς να είναι αποτέλεσμα πλασματικής διόγκωσης από τα «γεράκια της κερδοσκοπίας» (κατά 20 μ.β το πολύ)… Αυτό όμως σε τίποτα δεν αλλάζει το μεγάλο ρίσκο που παίρνουν οι δανειστές μας όταν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Οπότε γίνεται σαφές ότι στη περίπτωση της Ελλάδας, σπρεντς της τάξης των 320 μ.β δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή απόλυτα…
Η μικρή αυτή διόγκωση (των 20 μ.β), είναι το ίδιο πράγμα με τη διαφορά απ’ τα 300 έως τα 320 ευρω που παίζει στην ασφαλιστική αγορά για να ασφαλίσεις το αμάξι σου… Η κερδοσκοπική όμως αυτή επιβολή των 20 παραπανίσιων ευρω που -άδικα ομολογουμένως- σου επιβλήθηκε από την ασφαλιστική αγορά, σε τίποτα δεν αλλάζει, ότι το ποσό των 300 ευρω αποτελεί το ελάχιστο εύλογο και δίκαιο ασφάλιστρο για να ασφαλίσεις τ αμάξι σ…