alampasis@gmail.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η VODAFONE διορθώνει το SMS που φούσκωσε τους λογαριασμούς


Το post αυτό αποτελεί συνέχεια του post «VODAFONE: Λογαριασμός ύψους 2.000 ευρώ!!!» , του post «VODAFONE: Μπορεί ένα SMS να φουσκώσει τους λογαριασμούς?» και του post ακύρωση της χρέωσης των  2.000 ευρώ.

Περί τα τέλη του μηνός Ιουνίου, η VODAFONE απέστειλε μαζικά SMS  με περιεχόμενο το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να  δημιουργήσει στο καταναλωτικό κοινό σύγχυση. Το SMS (το οποίο θα μπορούσε από κάποιους να  χαρακτηριστεί και ως παραπλανητικό), απεστάλη ως εξής:   «H VODAFONE ΣAΣ ENHMEPΩNEI OTI AΠO 01/07, BAΣEI EYPΩΠAIKOY KANONIΣMOY KAI ΓIA KAΛYTEPO EΛEΓXO TOY ΛOΓAPIAΣMOY ΣAΣ, ENEPΓOΠOIHΣE ANΩTATO OPIO XPHΣHΣ INTERNET ΣTHN EYPΩΠAIKH ENΩΣH. ETΣI, YΣTEPA AΠO ENHMEPΩΣH ΣAΣ, H MHNIAIA XPHΣH INTERNET ANAΣTEΛΛETAI OTAN ΦΘAΣETE TA 61,5 EΥΡΩ H EXETE KATANAΛΩΣEI TA ΠPOAΓOPAΣMENA ΣAΣ MB. (για το SMS κλικ εδώ).

Με δεδομένο ότι η VODAFONE είναι πολυεθνική εταιρία με παρουσία σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατύπωση «…Η VODAFONE ENEPΓOΠOIHΣE ANΩTATO OPIO XPHΣHΣ INTERNET ΣTHN EYPΩΠAIKH ENΩΣH», θα μπορούσε να εκληφθεί, ότι βάσει κοινοτικής οδηγίας ενεργοποιήθηκε ανώτατο όριο χρήσης Internet ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ!!! Δηλαδή ότι ΑΠΟ 01/07 ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ E.E, ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΧΡΗΣΗΣ INTERNET ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η VODAFONE ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΒΑΣΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΆρα το ανώτατο όριο χρήσης ισχύει και στην Ελλάδα…

Στην πραγματικότητα όμως, το «ενημερωτικό» αυτό SMS αφορά στην θέσπιση ανώτατων ορίων για την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (!!!) βάσει του άρθρου 43 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 544/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Ιουνίου 2009 περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 717/2007 για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Κοινότητας, και της οδηγίας 2002/21/ΕΚ σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών!!!

Τον περασμένο μήνα ανέλαβα υπόθεση στενού συγγενικού μου προσώπου κατά της Vodafone. Η υπόθεση αφορούσε σε λογαριασμό ύψους 2.000 ευρω από χρήση της υπηρεσίας mobile Internet! Ο εντολέας μου, με εξώδικο που κοινοποιήθηκε στη Vodafone ισχυρίστηκε ότι οι χρεώσεις είναι άκυρες και ζήτησε για το λόγο αυτό να διαγραφούν. Με το εξώδικο ο εντολέας μου ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι το περιεχόμενο του ανωτέρω μηνύματος SMS, λειτούργησε παραπλανητικά (δηλαδή ότι οι συνδρομητές, εφησυχασμένοι από το SMS, θα μπορούσαν κάνουν χρήση της υπηρεσίας mobile Internet, επαναπαυμένοι  ότι η μηνιαία χρήση Internet θα ανασταλεί όταν η διακίνηση δεδομένων φτάσει  στο ανώτατο όριο των 61,5 ευρω). Για την υπόθεση της χρέωσης των 2.000 ευρω για mobile Internet, δες  εδώ. Για το εξώδικο εδώ.  
Τελικά η Vodafone  ακύρωσε τις χρεώσεις στο σύνολό τους (δες εδώ).

Φοβούμενη προφανώς η Vodafone τυχόν νομικές συνέπειες από την εσφαλμένη διατύπωση του  μηνύματος,  την 16-11-2011 έστειλε νέο μήνυμα που διόρθωνε το αρχικό, με την εξής διατύπωση:

H VODAFONE ΣAΣ YΠENΘYMIZEI OTI AΠO 1/7, BAΣEI EYPΩΠAIKOY KANONIΣMOY KAI ΓIA KAΛYTEPO EΛEΓXO TOY ΛOΓAPIAΣMOY ΣAΣ, IΣXYEI ANΩTATO OPIO XPHΣHΣ INTERNET KATA THN ΠEPIAΓΩΓH ΣTHN EYPΩΠAIKH ENΩΣH. ETΣI, META AΠO ENHMEPΩΣH ΣAΣ, H MHNIAIA XPHΣH INTERNET ΣTHN ΠEPIAΓΩΓH ΣTHN EE ANAΣTEΛΛETAI OTAN ΦΘAΣETE TA 61,5E H EXETE KATANAΛΩΣEI TA ΠPOAΓOPAΣMENA ΣAΣ MB.
Δες το επαναδιατυπωμένο SMS εδώ