alampasis@gmail.com

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση Εισαγγελέα για το χαράτσι της ΔΕΗ



Διερεύνηση από την Εισαγγελική Αρχή της βασιμότητας της καταγγελίας καταναλωτή για  τέλεση από τους υπευθύνους της ΔΕΗ του εγκλήματος της υπεξαίρεσης, κατά τη διαδικασία απόδοσης του ΕΕΤΗΔΕ στο δημόσιο. Η Εισαγγελία διέταξε διενέργεια προανακριτικών πράξεων από την Αστυνομία, με εξέταση στοιχείων, μαρτύρων, εμπλεκομένων κλπ (N. 4055/2012) .

Η καταγγελία με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2012 προς τον Εισαγγελέα, που την 31/01/2012 είχα δημοσιεύσει εδώ, ήταν η εξής:

Καταναλωτής ο οποίος δήλωσε προς τη ΔΕΗ άρνηση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ, πληρώνοντας μέσω ΑΤΜ την κατανάλωση ΜΟΝΟ του ρεύματος, παρατήρησε στους λογαριασμούς του ότι  αντί η ΔΕΗ να πιστώσει το ποσό στην κατανάλωση ρεύματος, το ΣΥΜΨΗΦΙΣΕ με το ΕΕΤΗΔΕ!!!  Το ίδιο έκανε  και με το ποσό που η ΕΡΤ επέστρεψε  στον καταναλωτή! Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός του καταναλωτή ήταν  (κατά το μέρος των χρεώσεων υπέρ ΕΡΤ) πιστωτικός, προφανώς  λόγω των απεργιών της  περιόδου εκείνης των εργαζομένων στην  ΕΡΤ.

Ο συμψηφισμός όμως αυτός είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ για τον εξής λόγο:
Συμψηφισμός μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΑ μόνο ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  (νομικά λέγεται αναγκαστικός συμψηφισμός και δεν εξαρτάται από την βούλησή σου). Δηλαδή η ΔΕΗ, μπορεί νόμιμα να προτείνει έναντι του καταναλωτή συμψηφισμό, μόνο για απαιτήσεις που είναι ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ.

Δεν μπορεί να προτείνει συμψηφισμό για ΞΕΝΕΣ απαιτήσεις. Το ΕΕΤΗΔΕ όμως ΔΕΝ είναι απαίτηση της ΔΕΗ αλλά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Συνεπώς ΔΕΝ μπορεί η ΔΕΗ  να συμψηφίσει χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος με ΞΕΝΗ ως προς αυτήν απαίτηση (ΕΕΤΗΔΕ). Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ με τον καταναλωτή (αυτό νομικά λέγεται εκούσιος συμψηφισμός).

Το ίδιο ισχύει και με τα χρήματα που  πιστώνει στον καταναλωτή η ΕΡΤ, για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι τα χρήματα αυτά ΔΕΝ είναι της ΔΕΗ αλλά του καταναλωτή. Με ποιο αλήθεια δικαίωμα η ΔΕΗ παίρνει τα χρήματα που η ΕΡΤ  επέστρεψε στον καταναλωτή  και τα δίνει για το ΕΕΤΗΔΕ (που δεν είναι καν δική της απαίτηση), χωρίς την έγκριση του καταναλωτή???

Για να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η ΔΕΗ δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να συμψηφίσει χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος με ΞΕΝΗ ως προς αυτήν απαίτηση (ΕΕΤΗΔΕ), θα φέρω ένα παράδειγμα: 
Είναι σα να πάω στη Eurobank η οποία είναι από το νόμο εξουσιοδοτημένη να συνεισπράττει τα τέλη κυκλοφορίας και να καταβάλω στο ταμείο 1.000 ευρώ για την πληρωμή της δόσης του δανείου μου και αντί η Eurobank να τα "ρίξει" στο δάνειο, να "ρίξει" 250 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας και 750 στο δάνειο. Και στον επόμενο λογαριασμό να μου στείλει ειδοποίηση ότι ο λογαριασμός του δανείου παρουσιάζει ανεξόφλητο από τον προηγούμενο μήνα υπόλοιπο 250 ευρώ, ΛΌΓΩ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΌΦΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΌΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΊΟΥ...

Η συνέχεια έχει ως εξής:
Σύμφωνα με το νόμο και την πάγια στάση της νομολογίας, όποιος προχωράει σε αναγκαστικό συμψηφισμό ο οποίος ΔΕΝ είναι νόμιμος, διαπράττει το έγκλημα της ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ… Ο καταναλωτής  έστειλε  εξώδικο κατά  ΔΕΗ και  ΕΡΤ, με κοινοποίηση προς τον Εισαγγελέα.

Στο σημείο αυτό, είχα τον Ιανουάριο του 2012 επισημάνει, ότι το κατασκεύασμα του ΕΕΤΗΔΕ κατέρρευσε στην πράξη, αφού υπάρχουν κατά την άποψή μου ενδείξεις, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ευθύνεται για υπεξαίρεση (στην περίπτωση του πελάτη μου), και για κακουργηματική υπεξαίρεση αν αυτό που έκανε στον πελάτη μου το κάνει σε μεγάλη έκταση, δηλαδή σε πολλούς καταναλωτές… 

Ακολούθησε στις 04/04/2012 δήλωση στον ΑΝΤ1 του Χάρη Θεοχάρη (γενικού μάλλον γραμματέα του υπ. οικονομικών) ο οποίος ανακοίνωσε την αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.



Είχα τότε γράψει ένα ακόμη άρθρο για το χαράτσι, με τίτλο the case is closed…  Θεώρησα  ότι ήταν  το τελευταίο άρθρο που έγραφα για το χαράτσι…

Έλα όμως που για μια ακόμη φορά οι δουλοπρεπείς εγκάθετοι επέτρεψαν στους επικυρίαρχους Γερμανούς να διασύρουν αυτό που κάποτε ήταν ο νομικός πολιτισμός μας… Έτσι με ΔΙΑΤΑΓΗ της Τρόικας ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ ο διαχωρισμός του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς ρεύματος !!! (πηγή)
    
Να όμως που έρχεται σήμερα ο Εισαγγελέας και διατάσσει διενέργεια προανακριτικών πράξεων, για το έγκλημα της υπεξαίρεσης... Υπό αυτές τις συνθήκες και συρόμενοι πιθανόν από τα γεγονότα, σπεύδουν να (ξανα)ανακοινώσουν, ότι  θα διαχωρίσουν τελικά την κατανάλωση ρεύματος από το χαράτσι και θα επιβαλλουν ένα νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα...

Την εξώδικη δήλωση κατα ΔΕΗ την είχα δημοσιεύσει  εδώ (βλ. σχετικό άρθρο εδώ).

Το εξώδικο αυτό θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί ως μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Με την ίδια λογική θα μπορούσε επίσης να τιτλοφορηθεί ως  ΑΓΩΓΗ  κατά της ΔΕΗ. Αν υποθετικά τέτοιες αγωγές γίνουν τελικά δεκτές, η ΔΕΗ θα έχει σοβαρό πρόβλημα…  Ανάλογο πιθανόν πρόβλημα να έχουν και τα μέλη του ΔΣ  -στο πολύ μακρινό όμως μέλλον-, με τούτες εδώ τις διατάξεις… Πιθανόν με άλλο πολιτικό σύστημα… Με άλλα πρόσωπα που θα είναι οι νέοι κυρίαρχοι… Σ' ένα πολίτευμα που άλλοι θα έχουν την εξουσία να κρίνουν εάν θα υφίστανται έκτακτες συνθήκες.   

Εδώ δημοσιεύεται η αίτηση ακύρωσης που ο καταναλωτής είχε ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ. Εδώ η απόφαση με την οποία το  ΣτΕ έκρινε το χαράτσι συνταγματικό.

Ο καταγγέλλων κατέθεσε στους ανακριτικούς υπαλλήλους πλήθος νέων στοιχείων και πρότεινε μεγάλο αριθμό μαρτύρων. Δεδομένου όμως ότι στο στάδιο αυτό η διαδικασία είναι μυστική και άρα δεν μου επιτρέπεται να δώσω περισσότερα στοιχεία, περιορίζομαι σε αναπαραγωγή μόνο των στοιχείων που δημοσίευσα στις 31/01/2012.

Προσωπική αστική ευθύνη της πολίτικης και πολιτειακής ηγεσίας

Δεν θα μπορούσε στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ να μην αναφερθώ στην προσωπική αστική ευθύνη της πολίτικης και πολιτειακής ηγεσίας. Αυτονόητο είναι ότι προσωπική αστική ευθύνη της πολίτικης και πολιτειακής ηγεσίας δεν μπορεί να σταθεί παντού. Για παράδειγμα δύσκολα θα στεκόταν εδώ αγωγή για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση, για το λόγο, οτι οι πράξεις που ανάγονται στην διαχείριση της πολιτικής εξουσίας και, ως εκ τούτου, έχουν τον χαρακτήρα κυβερνητικής πράξεως, εκφεύγουν του ελέγχου της Δικαιοσύνης.
  
Έχω όμως τη γνώμη (από  σκληρή μελέτη πάνω στο θέμα), ότι η περίπτωση του εκτρωματικού  αυτού νομοθετήματος, δεν συνιστά απλώς  πράξεις ή παραλείψεις κατά την ενάσκηση των καθηκόντων της πολίτικης και πολιτειακής ηγεσίας αλλά ότι πρόκειται για συμπεριφορές που βρίσκουν νομικό έρεισμα σε διατάξεις υπερεθνικής ισχύος για την προσωπική αστική ευθύνη των δημοσίων λειτουργών, με τις οποίες ρυθμίζεται πότε ενάγεται ως προσωπικώς υπεύθυνος προς αποζημίωση, όχι το Δημόσιο ή το ν.π.δ.δ., αλλά το όργανο που προκάλεσε τη ζημία, καθόσον υπέχει προσωπική ευθύνη για ακύρωση της ζημίας με  αγωγή η οποία  ανήκει στη δικαιοδοσία του πολιτικού δικαστηρίου.
 
Προσωπική αστική ευθύνη που βρίσκει νομικό έρεισμα σε διατάξεις υπερεθνικής ισχύος έχει εδώ ο εμπνευστής του βίαιου αυτού φόρου, αυτοί που τον ψηφίσαν στη βουλή και αυτοί που τον εφάρμοσαν. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός (που είχε προεκλογικά εξαγγείλει το διαχωρισμό του από τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά αναγκάστηκε να πάρει πίσω το λόγο του, γιατί έτσι τον ΔΙΕΤΑΞΑΝ οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της Τρόικας) και βεβαίως, ο πρόεδρος της «ελληνικής»  δημοκρατίας, ο οποίος  δεν είναι δυστυχώς αμέτοχος για την χρόνια ανοχή που επέδειξε στο πολιτικό έγκλημα και την προκλητική κατάλυση των νόμων. Ιδίως για την τελευταία  περίοδο που διανύουμε, της πλήρους και πρωτοφανούς σε έκταση και ένταση συνταγματικής εκτροπής που η χώρα βιώνει τα τελευταία δυο χρόνια, για την ανοχή που επέδειξε στην παρανομία, ως προς τη φύλαξη του Συντάγματος, κατά τον όρκο του, από το άρθρο 33 παρ. 2 του Συντάγματος.