alampasis@gmail.com

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΕΞΩΔΙΚΟ κατά της ΔΕΗ για το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)



Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος  (Καρλ Μαρξ)

Το Εξώδικο είναι εδώ, εδώ και για κατέβασμα εδω

Το Εξώδικο αυτό είναι ταυτόχρονα Αίτηση Ακύρωσης, Προσφυγή κατά του «τέλους» και Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων κατά της ΔΕΗ (με αίτημα απαγόρευσης στη ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση). Κατεβάστε το και βάλτε το να κριθεί στα Δικαστήρια. Μαζικά, σε ΟΛΑ τα Δικαστήρια της χώρας. Δώστε βάση στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ. Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται αμέσως… Μια (1) απόφαση να εκδοθεί που να απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, ΔΕ ΓΚΕΙΜ ΙΖ ΟΒΕΡ…

Τι λέει το εξώδικο με δυο λόγια

Τι είναι «φόρος» και τι «τέλος»? Είναι το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε τέλος ή φόρος?

«Φόρος» είναι η αναγκαστική παροχή που επιβάλλεται στους πολίτες, χάριν των κρατικών σκοπών και ΧΩΡΙΣ ειδικό αντάλλαγμα ενώ το «ανταποδοτικό τέλος» αποτελεί, όπως και ο φόρος, αναγκαστική παροχή, που όμως καταβάλλεται από τους πολίτες έναντι ειδικής αντιπαροχής, δηλαδή έναντι ειδικής προς αυτούς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας, προς την οποία τελεί σε σχέση αντιστοιχίας, ως αποσκοπούσα στην κάλυψη του κόστους της υπηρεσίας. Ανταποδοτικό είναι π.χ το τέλος για παρεχόμενες από  τους δήμους ή τις κοινότητες υπηρεσίες καθαριότητας των οδών, πλατειών και κοινόχρηστων εν γένει χώρων, περισυλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμμάτων, κατασκευής και λειτουργίας κοινόχρηστων αποχωρητηρίων, φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και για κάθε άλλη παγίως παρεχόμενη στους πολίτες δημοτική ή κοινοτική υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε επιχειρείται το εξής πρωτοφανές: Χαρακτηρίζουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ως δήθεν τέλος με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία η πραγματική αξία της οποίας εξαρτάται από την ορθή τήρηση του προϋπολογισμού και συνεπώς εμπεριέχει σαφή στοιχεία ΕΜΜΕΣΟΥ ανταποδοτικότητας, γιατί αν πτωχεύσει η χώρα θα χάσουν τα ακίνητά σας την αξία τους!!!!!!!! Αυτή είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση  η ειδική αντιπαροχή (η παρεχόμενη δηλ ειδική δημόσια υπηρεσία) που σε αντάλλαγμα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε προσφέρει το κράτος στους πολίτες!!!
Στην πραγματικότητα όμως το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε είναι ΦΟΡΟΣ αφού επιβάλλεται στους πολίτες, χάριν των κρατικών σκοπών και ΧΩΡΙΣ ειδικό αντάλλαγμα. 

Είναι πράγματι ΤΡΑΓΙΚΟ αυτό… Τραγικό για το νομικό μας πολιτισμό ή εν πάση περιπτώσει ότι έχει απομείνει από αυτόν… Τραγικό γιατί γελάει με μας ο ΚΟΣΜΟΣ όλος… Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους το γέλιο που πέφτει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σαλονιών της γερμανικής νομικής και πολιτικής ελίτ

Κατά λάθος χαρακτηρίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ως  τέλος?

Ο χαρακτηρισμός του  Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ως «τέλους» έγινε σκόπιμα.

Γιατί έγινε σκόπιμα?

Για πρακτικούς και νομικούς λόγους... 
Ο πρακτικός είναι, ότι αν το χαράτσι αποστέλλονταν ταχυδρομικά στους φορολογούμενους, θα αντιμετωπίζονταν με την πολύ απλή και ιδιαίτερα προσφιλή λογική του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ… Περαιτέρω οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι διαλυμένοι… Και διάθεση να είχαν οι φορολογούμενοι να το πληρώσουν (που δεν θα είχαν), ο κρατικός μηχανισμός θα αδυνατούσε να το εισπράξει ή στη καλύτερη, θα το εισέπραττε μετά τη πτώχευση του κομματοκρατούμενης ψωροκώσταινας… Άρα για να μπορέσει ο ΦΟΡΟΣ αυτός να μπει  «νομότυπα» στο λογαριασμό της ΔΕΗ, έπρεπε να χαρακτηριστεί πάση θυσία  ως «τέλος». Και τότε ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ? Θα  σου κόψουμε και μείς το ρεύμα για να δεις ποιος κάνει ακόμα κουμάντο στη χώρα τούτηΠρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση εκβίασης. Όπως ακριβώς η «Προστασία»… Χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιούν οι μπράβοι της νύχτας για να αποσπούν παρανόμως χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες (παράνομη επίκληση δήθεν παρεχόμενης υπηρεσίας με υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικού δήθεν τέλους). 
      
Μα καλά, τι εμπόδιζε να χαρακτηρίσουν νομικά το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ως φόρο και να τον βάλουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ? Γιατί σωνει και ντε έπρεπε να χαρακτηρίσουν το φόρο ως τέλος?

Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε έπρεπε πάση θυσία να χαρακτηριστεί τεχνηέντως ως τέλος, για λόγους νομικούς ώστε να μπορέσει να μπει στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Προσπάθησαν με τον τρόπο αυτό να γελάσουν το νομικό το κόσμο της χώρας. Αν δεν το έχεις ακούσει, υπάρχει ακόμα στη χώρα τούτη και μια άλλη Εξουσία, η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ, που κρίνει, αποφασίζει και ΔΙΑΤΑΖΕΙ.

Η σκοπιμότητα λοιπόν του χαρακτηρισμού του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ως δήθεν τέλους, έγινε προς την κατεύθυνση  α) η είσπραξη να επιχειρηθεί «νομότυπα» μεν  ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ δε, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και β) να  παρακαμφθούν τα άρθρα 43 παρ. 2 εδ. β και  78 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος.

α) Το τέλος επιτρέπεται να εισπραχτεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο φόρος ΟΧΙ. Έτσι, νομίμως εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), τα δημοτικά τέλη καθαριότητας φωτισμού, κλπ. Ο φόρος όμως καταλογίζεται και εισπράττεται ΜΟΝΟ κατόπιν ενεργειών των Υπηρεσιών του Κράτους. Έχεις δει ποτέ φόρο να εισπράττεται με χαρτί που σου στέλνει η Eurobank? Πρώτα σου έρχεται το φοροχαράτσι από το υπουργείο Οικονομικών και μετά πας και το πληρώνεις στις τράπεζες, στα ΕΛ.ΤΑ ή όπου αλλού σε στειλουνε. Αυτονόητο είναι ότι η EUROBANK, ΔΕΝ νομιμοποιείται να αποστείλει λογαριασμό στα σπίτια των φορολογούμενων (!) αξιώνοντας την καταβολή π.χ της Έκτακτης Εισφοράς στα ταμεία της, δίχως να προηγηθεί κοινοποίηση από τη διοίκηση προς τον φορολογούμενο της καταλογιστικής πράξης της Έκτακτης Εισφοράς. Υπό την προϋπόθεση αυτή και μόνο, ο φόρος νομίμως συνεισπράττεται από τις τράπεζες τα ΕΛ.ΤΑ, τη ΔΕΗ κλπ [άρθρο 2 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ)].

β) Θα το πω με λόγια απλά: Όταν ψηφίζεται ένας φόρος, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυτός να μεταβάλλεται με κριτήρια που θέτει μεταγενέστερα ο υπουργός, σε αντίθεση με ΤΟ ΤΕΛΟΣ για το οποίο  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ… Απαγορεύεται δηλαδή ο υπουργός να εκδίδει κάθε τόσο μια υπουργική απόφαση και να σου λέει φέτος θα πληρώσεις τόσο φόρο, του χρόνου τόσο και του παραχρονου τόσο, ανάλογα με το πόσα μου λείπουνε…

Πρόσεξε τώρα που είναι η ουσία: Το ΤΑΠ υπολογίζεται βάσει της τιμής ζώνης, της παλαιότητας κλπ, συντελεστές που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ αλλά αναπροσαρμόζονται κάθε διετία με ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Με τον ίδιο αναγκαστικά τρόπο έπρεπε να  υπολογίζεται και το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ήδη έτοιμη βάση δεδομένων της  ΔΕΗ (για τον υπολογισμό του ΤΑΠ), ώστε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε να μπει εύκολα και γρήγορα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  Ενώ όμως αυτό είναι νόμιμο για το ΤΑΠ που είναι τέλος, ΔΕΝ είναι για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε που είναι ουσιαστικά ΦΟΡΟΣ. Και αυτό γιατί το ύψος του φόρου και η μέθοδος υπολογισμού του καθορίζεται σύμφωνα με το Σύνταγμα, ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΟΜΟ - ΟΧΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Αυτός είναι ο λόγος που το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε  χαρακτηρίστηκε ως τέλος…  Επειδή το ύψος του δεν καθορίζεται ΜΕ ΝΟΜΟ, ΑΛΛΑ με υπουργική απόφαση που μεταβάλλει την τιμή ζώνης, την παλαιότητα του ακινήτου κλπ, άρα και το ύψος του φόρουπράγμα που επιτρέπεται απο το Σύνταγμα για τέλος (ΤΑΠ),  ΟΧΙ όμως για φόρο (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε).

Αν λοιπόν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε χαρακτηρίζονταν ως ΦΟΡΟΣ (όπως στην πραγματικότητα είναι), ΔΕΝ θα επιτρέπονταν εξουσιοδοτική διάταξη νόμου που εξουσιοδοτεί τον υπουργό να μεταβάλει την παλαιότητα, την  τιμή ζώνης κλπ του ακινήτου, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ,συνεπώς, ΔΕΝ θα μπορούσε (νομικά) να μπει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ,διότι οι ΦΟΡΟΙ εισπράττονται με πράξεις που αποστέλλονται στο φορολογούμενο από τη Διοίκηση και ΟΧΙ από εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όπως η ΔΕΗ… 

Υπήρχε άλλος λόγος που ΕΕΤΗΔΕ χαρακτηρίστηκε ως τέλος?

Πολλοί.Ένας βασικός είναι ότι τα ακίνητα ήδη φορολογούνται με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε χαρακτηριζόταν ως φόρος, τότε θα επρόκειτο για ΔΕΥΤΕΡΟ φόρο στα ακίνητα, πράγμα που απαγορεύεται από το Σύνταγμα [αρχή της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, δηλαδή της φορολογήσεως της ίδιας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία].

Κάπως έτσι πήγαν να γελάσουν το δικηγορικό κόσμο της χώρας, αφού οι δικαστές δικάζουν όχι από μόνοι τους, αλλά αυτά που οι δικηγόροι τους πάνε, αφού αφουγκραστούν πρώτα την κοινωνία.