alampasis@gmail.com

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

iPhone vs Police. Η ψηφιοποίηση των στοιχείων που συνθέτουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος. “Body-tracking wristbands”, “tap n pay”, “tap n vote” και “Wearable Democracy”. Η επερχομένη έκρηξη των κοινωνικοπολιτικών apps (SoPol apps).


Η ενοποίηση και  ενσωμάτωση στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό των παρακάτω εφαρμογών, που σήμερα λειτουργούν σε πρώιμη έκδοση, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην έκρηξη των κοινωνικοπολιτικών apps, που θα σηματοδοτήσει  τη  μετάβαση από τις αναλογικές πρωτόγονες σημερινές κοινωνίες του Μεταβιομηχανικού Κοινωνικού Μεσαίωνα, στις προηγμένες ανώτερες κοινωνίες, πάνω στις οποίες θα χτιστούν οι Τέλειες Δημοκρατίες του μέλλοντος.  

Wearable Democracy
Τα φορετά βραχιόλια είναι συσκευές που παρακολουθούν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Πρόκειται για ελαφριές συσκευές που καταγράφουν αναλυτικά τα καθημερινά βήματα, την ένταση της δραστηριότητας, την απόσταση που διανύεται και τις θερμίδες που καταναλώνονται [1], [2], [3]. Τα δεδομένα που συλλέγονται αποστέλλονται ασύρματα στο smartphone, όπου αναλύεται η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και παρακολουθούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί [4] καθώς και οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί [5].

Μπορούν επίσης να καταγράφουν την καθημερινή πρόσληψη τροφής [6], η οποία μετατρέπεται σε θερμίδες [7], υπολογίζοντας στη συνέχεια την καταλληλότητα των στόχων που έχουν τεθεί σε συνάρτηση με την αυξομείωση του σωματικού βάρους. Επιπρόσθετα, ενσωματώνουν λειτουργία παρακολούθησης και ανάλυσης του νυχτερινού ύπνου (sleep tracker) μέσω της οποίος καταγράφεται και αξιολογείται η ποιότητά του νυχτερινού ύπνου (μέτρηση των κύκλων του ύπνου και καταγραφή τυχόν αφυπνίσεων). Τα παραπάνω στατιστικά δεδομένα στέλνονται σε έναν  online λογαριασμό, όπου τηρείται πλήρες μητρώο καταγραφής των δεδομένων που συλλέγονται, με δυνατότητα αναδρομής σε προηγούμενο χρόνο και ανάκλησης των στοιχείων που έχουν αποθηκευθεί.

Οι συσκευές που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο αμέσως προσεχές μέλλον, θα μπορούν να προσδιορίσουν τη σωματική δραστηριότητα με ακρίβεια θαυμαστή - αν τρέχετε σε ένα μονοπάτι ή στο δρόμο (παρέχοντας τη δυνατότητα καταγραφής των σχετικών δεδομένων γεωεντοπισμού), ή αν κολυμπάτε στη θάλασσα (καταγράφοντας  τη θέση σας), ή αν ασκήστε με βάρη στο γυμναστήριο. Οι νέες συσκευές θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό σας και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας, για να καταλάβατε αν ανταποκρίνεται το σώμα σας στην ένταση της άσκησης που το υποβάλετε [8], [9]. Πρόκειται για τα “Body-tracking wristbands” και είναι η επανάσταση των φορετών συσκευών (wearable gadgets).

Ανάλογη είναι η εφευρετικότητα και στο πεδίο των εφαρμογών που λειτουργούν αυτόνομα, κάνοντας χρήση των αισθητήρων των smartphones. Πρόκειται για εφαρμογές που καταγράφουν την σωματική δραστηριότητα, συσχετίζοντας τα δεδομένα αυτά με τη γεωγραφική δραστηριότητα του χρήστη.
Από τα πλέον εξελιγμένα apps της κατηγορίας αυτής, είναι η εφαρμογή “moves” που καταγράφει την κινητική δραστηριότητα και την θέση του χρήστη πάνω στο χάρτη. Η εφαρμογή, που είναι εφοδιασμένη με ευφυή αλγόριθμο, είναι σε θέση να κατηγοριοποιεί το είδος της κίνησης που καταγράφει · αν δηλαδή πρόκειται για πεζοπορία, ποδηλασία ή τρέξιμο, ή αν πρόκειται για μεταφορά του σώματος με κάποιο μέσο μετακίνησης. Το σημαντικότερο όμως είναι η δυνατότητα καταγραφής της γεωγραφικής θέσης κάθε επιμέρους κινητικής δραστηριότητας, είτε πρόκειται για κίνηση που επιτυγχάνεται με τις δυνάμεις του σώματος, είτε για μεταφορά του σώματος με κάποιο μέσο μετακίνησης. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα δεδομένα που καταγράφονται είναι πλήρως ανακτήσιμα. Μέσω της λειτουργίας ανάκτησης, ο χρήστης μπορεί να ανακαλέσει στοιχεία κίνησης του παρελθόντος, όπως την απόσταση που διανύθηκε, τα βήματα που έκανε, τις θερμίδες που απαιτήθηκαν για κάθε επιμέρους σωματική δραστηριότητα, και τα δεδομένα θέσης κάθε επιμέρους δραστηριότητας.  

Οι wearable συσκευές καθώς και οι ανεξάρτητες εφαρμογές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας, αποτελούν πρόδρομο της "Φορετής Ψηφιακής Δημοκρατίας" ("wearable democracy") και σηματοδοτούν τη σταδιακή μετάβαση, από τις αναλογικές πρωτόγονες σημερινές κοινωνίες του Μεταβιομηχανικού Κοινωνικού Μεσαίωνα, στις προηγμένες ανώτερες κοινωνίες, πάνω στις οποίες θα χτιστούν οι Τέλειες Δημοκρατίες του μέλλοντος.
Ένα πρώιμο παράδειγμα μελλοντικής χρήσης, ως δικαστικών τεκμηρίων, των  δεδομένων  που παράγουν οι συσκευές αυτές (wristbands), αποτελεί η περίπτωση δυο ανδρών που  συνελήφθησαν στη Νότια California, με την κατηγορία ότι βίασαν και σκότωσαν τέσσερις γυναίκες τους τελευταίους έξι μήνες. Μετά τη σύλληψή τους, οι Αρχές συνέκριναν τα  δεδομένα κίνησης και σωματικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν από τα wristbands με αυτά που είχαν στην κατοχή τους, πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, ότι οι κατηγορούμενοι ήταν στα σημεία που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα  κατά τον εκτιμώμενο χρόνο τέλεσης τους. (πηγή)  
* Τα Screenshots είναι από το σύστημα Jawbone UP που χρησιμοποιώ [10], [11]

Geolocation human tracking: Ο Ύψιστος Φρουρός της Ανθρώπινης Άξιας  
Τα σύγχρονα συστήματα γεωεντοπισμού προσφέρουν άπειρες δυνατότητες αναδρομής στο παρελθόν, που ξεκινούν από την λεπτομερή στατική καταγραφή δεδομένων θέσης και εκτίνονται έως την λεπτομερή κινητική αναπαράσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένα παράδειγμα  λεπτομερούς στατικής καταγραφής δεδομένων θέσης εντός οικιστικού περιβάλλοντος μπορείς να δεις εδώ, στη θάλασσα εδώ και στον αέρα εδώ  (κλικ στα βέλη που δείχνουν τη θέση και κατεύθυνση κίνησης για να αναδυθούν τα  δεδομένα  θέσης). Ένα παράδειγμα αναδρομής στο παρελθόν, με λεπτομερή κινητική αναπαράσταση της δραστηριότητας του ανθρώπινου σώματος, μπορείς να δεις εδώ.

Φαντάσου ένα πιο εξελιγμένο σύστημα που να βασίζεται στην ίδια περίπου λογική, το οποίο να παρέχει μέσω μιας υπηρεσίας ανάλογης με αυτή του Street View των Google Maps, λεπτομερή αναδρομή στο παρελθόν, με κινητική αναπαράσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας τόσο εκτός, όσο και εντός κλειστών χώρων. Ένα τέτοιο σχέδιο ανακοίνωσε πρόσφατα η Google. Πρόκειται για  το Project Tango, μια εφαρμογή που λειτουργεί σε  ένα πρωτότυπο smartphone με το βλέμμα κυριολεκτικά στο μέλλον. Η ομάδα ATAP (Advanced Technology and Projects) της Google  κατασκεύασε ένα πειραματικό smartphone το οποίο ενσωματώνει τσιπ το οποίο είναι σε θέση να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο κάθε κίνηση της συσκευής στις τρεις διαστάσεις σε συνδυασμό με τους ειδικούς αισθητήρες και την κάμερα που ενσωματώνει.  Στόχος του Project Tango είναι να "μάθει" τον κόσμο γύρω του αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά με μία "ανθρώπινη ματιά", με τη Google να αναφέρει ότι η συσκευή έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των αισθητήρων της, του επεξεργαστή, αλλά και του λογισμικού που περιλαμβάνει, να χαρτογραφήσει χώρους στους οποίους την μετακινείται, με την ελπίδα ότι το project θα μπορέσει να συνθέσει ένα χάρτη ολόκληρου του κόσμου καθώς και να δίνει στο χρήστη του συστήματος ακριβείς οδηγίες οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Η θέσπιση και λειτουργία τέτοιων Συστημάτων (σε ανοιχτούς αλλά και κλειστούς χώρους) , θα διασφάλιζε ότι παραβιάσεις κανόνων Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου θα σπάνιζαν, καθώς σε περίπτωση παραβίασης, η βέβαιη επιβολή κυρώσεων που το Σύστημα ως  “Ύψιστος Φρουρός της Ανθρώπινης Άξιας” και “Απόλυτος Εγγυητής της Νομιμότητας” θα εγγυόταν, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά να θέσει κάποιος τον εαυτό του στη διάθεση της Ποινικής εξουσίας της Πολιτείας. Θα αυτορυθμίζονταν έτσι οι βιοτικές σχέσεις σύμφωνα με αυτά που επιτάσσουν οι κανόνες του δικαίου που περιλαμβάνονται στους νόμους και στα έθιμα, ενώ η κτήση δικαιωμάτων και η γένεση υποχρεώσεων, θα διασφαλίζονταν επίσης απόλυτα. Νοσηρά φαινόμενα ανομίας και κοινωνικής παθογένειας, όπως η βία και η επιθετικότητα, η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, η διεθνική σωματεμπορία, η απανθρωποίηση, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (αλλά και τα μεταδιδόμενα νοσήματα γενικώς), θα εξέλειπαν σταδιακά, έως του σημείου να μην γίνονται καθόλου αντιληπτά από τους ανθρώπους, μέχρι που θα χάνονταν οριστικά στη λήθη της Ιστορίας. Ειδεχθή εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας θα αντιμετωπίζονταν από τους ανθρώπους ως ταμπού, μέχρι που ο μηχανισμός της ανθρώπινης εξέλιξης θα τα εκρίζωνε εντελώς, όπως συνέβη με τις ανθρωποθυσίες και τον κανιβαλισμό.

Ενδεικτικό  παράδειγμα χρήσης, ως δικαστικών τεκμηρίων, των δεδομένων που παράγουν οι συσκευές γεωεντοπισμού και καταγραφής της κινητικής δραστηριότητας του ανθρώπινου σώματος, αποτελεί η προσωπική μου περιπτωση, της δικαστικής αμφισβήτησης αστυνομικής κλήσης για φερόμενη παράβαση διάταξης του ΚΟΚ, την αμφισβήτηση της οποίας στήριξα  αποκλειστικά, σε δεδομένα γεωεντοπισμού θέσης και κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Η  ανάκληση των  εν λογω δεδομένων, η οποια έλαβε χώρα σε χρόνο μεταγενέστερο, με σκοπό την δικαστική χρήση των δεδομένων αυτών, έγινε από το απομακρυσμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων στο οποίο τηρείται πλήρες αρχείο θέσης και κίνησης του ανθρώπινου σώματος, για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που το σύστημα λειτούργησε. Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης, η οποια βασίστηκε στα δεδομένα αυτά και η οποια  έγινε δεκτή, είναι  μάλλον η  πρώτη περιπτωση στην οποια κρίθηκε δικαστικά, αφενός το  κύρος, αφετέρου η αποδεικτική  δύναμη των δεδομένων που παράγουν οι συσκευές γεωεντοπισμού.

Η λειτουργία συστημάτων καταγραφής θέσης και κίνησης που περιβάλλει την εξωτερική ανθρώπινη συμπεριφορά, δημιουργεί γύρω από το ανθρώπινο σώμα ένα προστατευτικό εικονικό νέφος, που λειτουργεί ως “Ύψιστος Φρουρός της Ανθρώπινης Άξιας” και “Απόλυτος Εγγυητής της Νομιμότητας”. Έχουμε, χωρίς να το καταλάβουμε, εισέλθει στην εποχή της ψηφιοποίησης των στοιχείων που συνθέτουν την  αντικειμενική  υπόσταση του εγκλήματος. Αναφέρομαι ιδίως στην ψηφιοποίηση της  εξωτερίκευσης της εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποια περιλαμβάνει την περιγραφή της αξιόποινης πράξης και γίνεται αντιληπτή από τον έξω κόσμο με τις αισθήσεις. Τα δεδομένα που παράγει η συνδυαστική  λειτουργία των συστημάτων που περιγράφηκαν παραπάνω, αποτελούν δικαστικά τεκμήρια υψηλού κύρους, η αποδεικτική αξία των οποίων είναι εφάμιλλη με αυτή των κλασικών  μέσων απόδειξης.            

Tap n play . Ανέπαφες συναλλαγές μέσω smart phones.
Η μεταφορά των νομισματικών μονάδων σε “ψηφιακά πορτοφόλια” θα επέφερε την καθολική κατάργηση της υλικής υπόστασης του χρήματος (αχρήματες κοινωνίες), σε ένα ψηφιακό  οικοσύστημα  όπου  οι  συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω  φορητών  ασύρματων συσκευών που θα λειτουργούν ως ψηφιακά τερματικά πληρωμών. Η  θέσπιση μιας αρχής όπως η φορολόγηση κάθε συναλλαγής για όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα της συναλλακτικής δραστηριότητας, θα διασφάλιζε την αποτελεσματική διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης, για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, με τα πλεονεκτήματα που η διευρυμένη λειτουργία μιας τέτοιας  τεχνολογίας θα  συνεπάγονταν  για το συμφέρον της ολότητας.

Στην Ελλάδα, η υπηρεσία των ανέπαφων συναλλαγών παρέχεται  από την alpha bank, πλην όμως βρίσκεται ακόμα σε στάδιο πιλοτικής εφαρμογής και ως εκ τούτου δεν διατίθεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. To Tap 'n Pay της alpha bank (σε συνεργασία με την VISA και τη Vodafone) είναι ένας καινοτόμος τρόπος πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών. Μέσω της πρωτοποριακής αυτής εφαρμογής η Vodafone SIM κάρτα του κινητού  περιέχει αποθηκευμένη την χρεωστική ή πιστωτική κάρτα . Με την εφαρμογή Tap 'n Pay οι ανέπαφες  συναλλαγές θα  πραγματοποιούνται με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με την κάρτα. Η συναλλαγή θα πραγματοποιείται με μια μόνο  κίνηση, απλά τοποθετώντας το κινητό  μπροστά από το τερματικό αποδοχής καρτών (POS) με το σήμα contactless. Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

tap n vote. Η χρήση των smart phones κατά την εκλογική διαδικασία

Η προσωποποιημένη (ανά ψηφοφόρο) παραμετροποίηση της βαρύτητας της εκλογικής ψήφου (εκλογικό set up), με κατάργηση των πολιτικών φορέων και σχηματισμών με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα και αντικατάστασή τους με νέες, σύγχρονες δομές αντιπροσώπευσης του εκλογικού σώματος, όπου η διαδικασία της εκλογικής αξιολόγησης θα πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο (on line), καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του κυβερνητικού σχηματισμού, θα μπορούσε να επιφέρει σε επίπεδο ψηφοφόρου και εκλογικού σώματος, συνεχή και παραμετροποιημένο εκλογικό έλεγχο, αφενός της αποτελεσματικότητας της παραγόμενης πολιτικής (συνολικά και ανά τομέα ευθύνης), αφετέρου της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των προσώπων του κυβερνητικού σχήματος (ανά τομέα πολιτικής τους ευθύνης).