alampasis@gmail.com

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Περί φοροδιαφυγής και επιλεκτικού ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών



- Ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων κατέθεσε σε τράπεζα της Ζυρίχης 7 εκ. ευρώ τη στιγμή που δηλώνει ετησίως εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

-Υδραυλικός με 7.000€ εισόδημα το χρόνο βρέθηκε να έχει καταθέσεις στην Credit Agricole στη Γαλλία ύψους 300.000€.

-Πατωματζής δήλωνε ετήσιο εισόδημα 11.000€ και παράλληλα βρέθηκε με καταθέσεις 250.000€ σε τράπεζα της Ελβετίας

-Εργολάβος οικοδομών που εμφανιζόταν σχεδόν πένητας, αλλά στη Γαλλία έχει 350.000€ καταθέσεις

-Τέσσερις γνωστοί αστρολόγοι που δήλωναν εισοδήματα από 20.000€ έως 30.000€, βρέθηκαν με καταθέσεις στο εξωτερικό από 500.000€ έως 800.000€

-Τρεις κομμωτές της Αθήνας που δήλωσαν ζημιές, είχαν έκαστος καταθέσεις από 700.000€ μέχρι 1 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για πρόσωπα  που πριν από τις εκλογές του Μαΐου έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά κυρίως από 100.000 ευρώ και πάνω και τα οποία δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις φορολογικές τους δηλώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα" (πηγή).

Τα παραπάνω πρόσωπα μπήκαν στο στόχαστρο των ελληνικών Διωκτικών Αρχών, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς τα έχουν δηλώσει και πόσα από αυτά είναι αντικείμενο φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε τη τελική οδηγία στο ΚΕΠΥΟ, το οποίο συνέλεξε στοιχεία από τις τράπεζες, τα οποία αφορούν σε 1.770 άτομα που έστειλαν εμβάσματα σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ!

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι αποτελούν αντικείμενο φοροδιαφυγής, θα ακολουθήσει εξαντλητικός έλεγχος πόθεν έσχες και αναζήτηση των διαφυγόντων φόρων και δασμών.Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται, ωστόσο, σε αυτή τη λίστα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες στοιχεία για όσους έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ τη τελευταία 3ετία (πηγή).

Το κερασάκι στην σάπια παραπάνω τούρτα έρχεται από την εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής,  σύμφωνα με την οποία, μελετάται η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή με την προσθήκη νέας διάταξης: στο εξής οι φοροφυγάδες που εντοπίζονται θα υποχρεώνονται να πληρώσουν άμεσα μέρος της οφειλής, βάσει διακανονισμού. Εφόσον αρνούνται τον διακανονισμό, θα οδηγούνται στη φυλακή και θα παραμένουν εκεί ώσπου να δικαστούν (πηγή).

Πρόκειται δυστυχώς για αθλιότητες μιας ακόμα κατοχικής κυβέρνησης...
Αντί της μαζικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου της πλέμπας, οι προσπάθειες έπρεπε να επικεντρωθούν στην  επιστροφή των 600 δισεκ που σύμφωνα με το έγκυρο Der Spiegel μια χούφτα (ανθ)έλληνες διατηρούν σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία (πηγή) .

Επίσης, να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να περιέλθει σε γνώση των ελληνικών Αρχών το περιεχόμενο  της ηλεκτρονικής  λίστας «Φαλσιανί» η οποία περιέχει  εκατοντάδες ονόματα και ποσά ελλήνων μεγαλοκαταθετων, όπως ακριβώς έπραξε η Γερμανική Κυβέρνηση για εκατοντάδες γερμανούς φοροφυγάδες, τους οποίους  κάλεσε να πληρώσουν αποκομίζοντας για τα ταμεία του γερμανικού δημοσίου πάνω από 1 δισ ευρώ. Σύμφωνα  με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται 2.650  Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι φυγάδευσαν μεγάλα ποσά στην Ελβετία. Να ρίξει φως στο σκοτάδι μιας πρωτοφανούς υπόθεσης στην Ελλάδα που θα μπορούσε να ωφελήσει την οικονομία της χώρας είχε καλέσει τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την τότε κυβέρνηση ΓΑΠ ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος είχε  καταθέσει σχετική Ερώτηση. Ο τότε υπουργός  Γ Παπακωνσταντίνου φέρεται ότι απέρριψε(!) πρόταση του Φαλσιανί ο οποίος ζητούσε τρία εκατομμύρια ευρώ για να παραδώσει στην ελληνική Κυβέρνηση CD με κωδικούς καταθέσεων περίπου δεκατριών δισεκατομμυρίων ευρώ(!) στην HSBC Ελβετίας, 2.650 Ελλήνων φοροφυγάδων! Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, η άρνηση αυτή του τότε υπουργού είχε την απόλυτη κάλυψη του   πρωθυπουργού ΓΑΠ,  λογω του φόβου (μετά και την αποκάλυψη της τεράστιας περιουσίας Τσοχατζόπουλου), για το  ενδεχόμενο, μεταξύ των 2.650 ονομάτων που περιέχει το ηλεκτρονικό αρχείο του Φαλσιανί να περιέχονται και μεγάλα ονόματα του «ιστορικού» ΠΑΣΟΚ που θα έφερναν σε δύσκολη θέση την τότε κυβερνητική παράταξη (πηγή)…

Προς την σωστή τέλος κατεύθυνση, θα ήταν η άσκηση πολιτικής πίεσης για   συγκατάθεση των πολιτικών προσώπων προς τις ελβετικές Αρχές, σχετικά με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, ώστε να εξακριβωθεί το ύψος του αμύθητου πλούτου που τα πρόσωπα αυτά συγκέντρωσαν από τα εγκλήματα της κακουργηματικής απιστίας, παράβασης καθήκοντος και υπεξαίρεσης ... Να υπενθυμίσω εδώ, ότι προς την κατεύθυνση αυτή είχε πρόσφατα γίνει πρόταση ομάδας βουλευτών την οποία ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, απέρριψε κατηγορηματικά... (πηγή)

Δεδομένων των παραπάνω, η άρση του τραπεζικού απορρήτου για χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους και μάλιστα επιλεκτικά, εκτός ότι καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικό και αδελφοκτόνο κλίμα, συμβάλλει τα μέγιστα στη συγκάλυψη του πολιτικού εγκλήματος (που είναι στην ουσία έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου), το οποίο είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ υπεύθυνο για το δράμα του ελληνισμού.

Να σημειώσω εδώ, ότι η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγη αποτελούσε κ εξακολουθεί να αποτελεί στην Ελλάδα, ΑΝΑΓΚΑΊΑ ΠΡΆΞΗ ΑΥΤΟΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ, δεδομένου ότι το κοινωνικό κράτος είναι ΑΝΎΠΑΡΚΤΟ. Τούτο δε παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός  επί 30 χρόνια χρόνια και πλέον, έχει καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω εκατοντάδων φόρων, τελών και εισφορών που του επιβλήθηκαν...

Έτσι εχόντων των πραγμάτων, ο έλληνας φορολογούμενος είναι σήμερα υποχρεωμένος να διατηρεί επαρκές κομπόδεμα προκειμένου να πληρώσει φακελάκι αν χρειαστεί να χειρουργηθεί, ιδιωτικό θεραπευτήριο αν προσβληθεί από καρκίνο (ώστε να αποφύγει τις πολύμηνες λίστες θανατηφόρας αναμονής που τα δημόσια νοσοκομεία τηρούν για τις χημειοθεραπείες), ιδιαίτερα φροντιστήρια αν θέλει να σπουδάσει τα παιδιά του, χρήματα για μια αξιοπρεπή σύνταξη, αφού τα αποθεματικά των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης λεηλατήθηκαν άγρια, από την τριανταετή εγκληματογόνο δράση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την χαριστική για τη βιωσιμότητά τους βολή να δίνεται με το ληστρικό για τα ομόλογα που κατείχαν PSI+,  με τον τρόπο και στο χρόνο  που αυτό έγινε, κατόπιν συμπαιγνίας της κυβέρνησης Παπαδήμου με την τρόικα.

Το εύρος της ληστείας που σε βάρος του ελληνικού λαού διαπράττουν είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που ο έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να αποταμιεύει χρήματα ακόμα και για την αγορά ακριβού αυτοκινήτου, προκειμένου να γλιτώσει από τις εγκληματικές κακοτεχνίες των "οδικών" δικτύων που οι νταβατζήδες κατασκευάζουν. Χρήματα θα πρέπει επίσης να έχει στην άκρη και για να επισκευάζει τον κινητήρα του αυτοκινήτου που κάθε τόσο "χτυπάει" από νοθευμένο καύσιμο, για κάθε λίτρο του οποίου, πληρώνει φόρους και δασμούς που αναλογούν στο 70% της τιμής του ! Δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει 1,40 περίπου ευρώ σε φόρους και δασμούς / λίτρο ΝΟΘΕΥΜΕΝΗΣ βενζίνης!!!

Έχω από αυτά την αίσθηση, ότι στην ελληνική έννομη τάξη η φοροαποφυγη έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (και μάλιστα συνταγματικά προστατευόμενο), δεδομένης της πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά παντελούς έλλειψης κοινωνικού κράτους ως αποτέλεσμα εξακολουθητικής διάπραξης (από το πολιτικό προσωπικό που τα τελευταία 30 χρόνια λυμαίνεται την εξουσία), των εγκλημάτων της κακουργηματικής παράβασης καθήκοντος, απιστίας, υπεξαίρεσης κλπΝα σημειωθεί, ότι λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, υπήρξε στη χώρα μας συνειδητή ελαστικότητα ως προς το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεδομένου ότι  η έννομη τάξη μας ΔΕΝ θα μπορούσε να ανεχτεί την επιβολή ποινής για μη καταβολή φόρου που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ κατά ένα μέρος κατευθυνόταν στη συντήρηση ενός αντιπαραγωγικού κομματικού κράτους και το υπόλοιπο σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία...

Το φαινόμενο δε των ημερών που συνίσταται σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μιας χούφτας αστρολόγων, καφετζούδων και πατωματζήδων που τα τελευταία δύο χρόνια φέρονται να μετέφεραν στο εξωτερικό 200 και 300 χιλιάρικα, τη στιγμή που η οικουμένη ολόκληρη γνωρίζει το πάρτι δισεκατομμυρίων που στήθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί, στην καλύτερη περίπτωση ως ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα (μιας ακόμη αποτυχημένης εγκάθετης κυβέρνησης) και στην χειρότερη, προάγγελος ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΔΙΏΞΕΩΝ.

Τα ζητήματα αυτά πρέπει επιτακτικά να τεθούν σε δημόσιο διάλογο, προκειμένου να προληφθούν καταστάσεις ΑΛΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ- συμπολίτες μας να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού (ζητώντας ακόμη και πολιτικό άσυλο), επικαλούμενοι πολιτικές διώξεις οικονομικού χαρακτήρα.

Και πρέπει τα παραπάνω ζητήματα να τεθούν επιτακτικά διότι α) δεν μπορείς  κατά παράβαση του συντάγματος και των διεθνών κειμένων που έχει κυρώσει η Ελλάδα, να καταλύεις την προστασία του τραπεζικού απορρήτου, ανοίγοντας αδιάκριτα τραπεζικούς λογαριασμούς με  την υποψία μόνο της φοροδιαφυγής  - αν αυτό ήταν σύννομο η Γερμανία κ η Γαλλία δεν θα πλήρωναν στον Φαλσιανί 5.000.000 ευρώ για να τους παραδώσει τις λίστες που υπέκλεψε από την Ελβετική HSBC με τα ονόματα Γερμανών και Γάλλων φορολογουμένων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην Ελβετία… και β) δεν μπορείς να το κάνεις επιλεκτικά για την περίοδο των τριών ΜΟΝΟ τελευταίων ετών, ούτε βεβαίως για δέκα πατωματζήδες, τρεις κομμώτριες και δυο χαρτορίχτρες, αλλά υποχρεούσαι να το κάνεις ΣΥΝΟΛΙΚΆ από την μεταπολίτευση έως σήμερα...

Αν λοιπόν  θες -για το καλό της πατρίδας- ανοχή στην άνευ προϋποθέσεων άρση του τραπεζικού απορρήτου (που οι Γερμανοί εξευτελιστικά σε βαλαν να ψηφίσεις) που αποτελεί εκτός των άλλων πλήρη παραβίαση των άρθρων 20 Συντάγματος, 6 παρ. 1 εδ. α’ της ΕΣΔΑ και 14 παρ. 1 εδ. β του ΔΣΑΠΔ (που κατοχυρώνουν το δικαίωμα κάθε πρόσωπου να δικασθεί η υπόθεσή του δίκαια), συνιστά δε ηθική αυτουργία στο έγκλημα του άρθρου 2 παρ 1 εδ α του ΝΔ 1059/1971 σε συνδυασμό με το άρθρο 49 παρ. 1 ΠΚ (διατάξεις βάσει των οποίων θα δικαστείς όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία), τότε φρόνιμο νομίζω θα ήταν, να ψηφίσεις νόμο που να διασφαλίζει ότι η διαδικασία της μαζικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου θα γίνει σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος (οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους). Διαφορετικά ο πέλεκυς του  φυσικού δικαστή θα πέσει βαρύτερος.
 
Οι δουλοπρεπείς εγκάθετοι επαγγελματίες της πολιτικής που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το δράμα του Ελληνισμού, είναι αυτοί που επέτρεψαν στους επικυρίαρχους Γερμανούς να διασύρουν διεθνώς το σύνταγμα και τους νόμους μας. Ρεζίλεψαν την Ελλάδα στο κόσμο ολόκληρο… Έκαναν το νομικό και πολιτικό μας σύστημα περίγελο στα πέρατα της οικουμένης…  Διέσυραν αυτό που κάποτε ήταν ο νομικός πολιτισμός μας…

Δεν μπορείς να φανταστείς το γέλιο που πέφτει στα κλειστά σαλόνια της παγκόσμιας πολιτικής και νομικής ελίτ με το τρόπο που οι Γερμανοί διασύρουν τους  ανωτάτους σχηματισμούς που ασκούν την εξουσία στη χώρα…
  
Το δυστύχημα εδώ για το πολιτικό προσωπικό της αποικίας τούτης, είναι ότι οι περισσότεροι από δαύτους είναι δικηγόροι. Ο λόγος φυσικά που τα τελευταία τρία χρόνια τους καλούν στα διεθνή κέντρα λήψης των αποφάσεων, είναι μόνο για να φανεί ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά… Από ανυπόληπτοι, κατάντησαν να γίνουν ο  περίγελος της Ευρώπης - υποχρεωτικό ντεκόρ για τις φωτογραφίες των Ευρωπαϊκών Συνόδων…

Ως δικηγόρος πάντως, θα ντρεπόμουν πολύ να εμφανιστώ και  να εκπροσωπήσω μια χώρα που ο νομικός πολιτισμός της εξευτελίστηκε τόσο βάναυσα.

Μόνιμα με μια ρήξη αμφιβληστροειδούς θα ήμουν.